Een ouderwets krantje, dat was een tijd geleden! Bij de politie deed ik het weer eens. Podium is een krant voor de gebiedsgebonden politie (ggp). Dat zijn de meest zichtbare agenten die het straatwerk doen in dorpen en wijken. Laat het maar aan de politie over om daar een non-descripte afko op te plakken.

De krant verschijnt elk jaar, dit was alweer de vierde editie. De politie haalde me aan boord om het maakproces te versoepelen. Ik deed voorwerk, eindredactie, schreef verhalen, had contact met beeldredacteur en auteurs. Dat deed ik zeker niet alleen, de politie is een grote organisatie. Die omvang wil er wel eens toe leiden dat je als buitenstaander nergens voet aan de grond krijgt. Dat was hier geenszins het geval. Mijn contactpersonen waren bevlogen, weten hoe de blauwe hazen lopen, zaten strak op de planning en goed op de sfeer.

Ondertussen werd het een prima krantje, niet zo’n typisch reclameding. Zo stelt agent Roger uit Boxtel ons zijn bondgenoten voor: een boer, een charmezanger, een sportschoolhouder, een leraar, een Turkse, een ambtenaar. Geen verklikkers, integendeel: hun missie is het om hun Brabantse dorp nog gezelliger te maken voor alle bewoners. Ook ging het ging op meerdere plekken over heikele thema’s, zoals de werkdruk die te hoog is opgelopen. Een column van de minister gaf soortelijk gewicht. Veel “show, don’t tell”, veel meer “indians” dan “chiefs” . Kortom: warmbloedig, herkenbaar voor de doelgroep, relevante onderwerpen en dat allemaal op ouderwets tabloid-papier.

Soepeltjes

En het maakproces? Dat verliep inderdaad soepel. We hebben in de aanloop veel tijd besteed aan voorgesprekken met hogere managers, een investering die zich later uitbetaalde. We werkten met goede mediamakers van binnen en buiten de politie en waren netjes op tijd klaar. Ook fijn voor de belastingbetaler: we bleven -ruim- binnen het budget.

De krant is op 7 november uitgereikt aan negenhonderd specialisten op een vakdag en een week zijn krantenstapeltjes verstuurd naar alle politiebureaus. Via de mail ontvingen 28 duizend dienders de krant. Losse verhalen draaien mee op sociale mediakanalen, intern en extern. De krant kent een goede ontvangst, verhalen worden gedeeld en geliked, bijvoorbeeld hier op LinkedIn.

De politie heeft een specialist gezet op een onderzoek naar het bereik van de krant, de impact en een benchmark met andere middelen in hun medialandschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *