In aanloop naar de Techniekdagen Salland maakte ik twee verhalen met jonge gasten die graag met hun handen werken.

Het idee: “minidocuutjes van twee minuten” maken die laten zien dat techniek gelukkig kan maken. Dat vieze handen voldoening geven. Hoe tof het is om werk te maken van ‘prutsen in de schuur’. Op 7 en 9 oktober gooien deze techneuten, samen met vele anderen, hun bedrijven open en mag iedereen komen kijken.

Dus filmde ik twee twintigers die gelukkig worden van werken met hun handen. Zoals Martijn uit Boskamp die als accountant iets miste in zijn leven. In de coronatijd werd hij gek van het thuiswerken. Martijn klopte aan bij de boerderij waar bijkluste als knecht. Daar waren Tom en Ellis Lugtenberg net druk bezig met de verwezenlijking van een droom: zelf zuivel verkopen van eigen erf. Martijn (een ‘handige knooierd’) is nu “technisch directeur” van dit Sallandse zuivelfabriekje.

En in Wesepe ontmoette ik Mathijs, een karakteristieke Tukker. Hij wilde vroeger uitvinder worden en knutselde als achtjarige al aan autootjes van oude dametjes in zijn dorp. Om die wagentjes vervolgens aan gort te rijden op het stoppelveld. ‘Prutsen in de schuur, dat is het mooiste dat bestaat’, zegt Mathijs. Tegenwoordig werkt hij al bijna twee jaar aan de bouw van een Bentley Bomber, een monsterklus. Mathijs noemt het zijn droombaan. Op een historische motorfiets rijdt hij, samen met zijn hondje Daisy naar zijn werkgever Jansen Restorations waar veel kan… als je maar mooie dingen verzint en maakt.

Join the conversation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *