‘Jajajaja.’

Elk reclameblok begint met die bloedirritante reclame. Het bedrijf heette eerst Batavia (jajajaja) Om onverklaarbare redenen is het tijdens de helse campagne omgedoopt tot Kansino. Geen idee waarom (nononono). Dat er niet al te bedreven marketinglui werken, lijkt me evident.

En ik vraag me af welk helder licht ooit kon bedenken dat het een goed idee was om reclame voor online gokken toe te staan?

Mijn gedachten dwalen af naar de snackbar in Broekland, 1988. Achter de fruitmachine zit al urenlang een lieve jongen met wat geestelijke beperkingen. In een gestaag tempo jaagt deze geliefde dorpsgenoot er een bonakuipje vol rijksdaalders doorheen. Helaas, weer geen geluk. Barvrouw Bets, een lieverd zonder zichtbare beperkingen, tapt een gratis verliezersbiertje voor hem. Door de vettige ramen ziet de jongen met beperkingen hoe een andere jongen zijn Honda MT parkeert. De boerenzoon komt binnen, in een spijkerbroek van het merk Edwin. Hij voert één muntstuk aan het apparaat en na de slinger aan de hendel stoppen de rollen op drie zeventjes en drie meloentjes. Een wajong-uitkering klettert naar beneden en verdwijnt in de verkeerde zakken.

Vroeger zag je het verlies nog. Tegenwoordig ontstaat het leed onzichtbaar, op zolderkamertjes. En ondertussen ken ik meer mensen die in problemen zijn geraakt door gokken, dan door drugs.

Terug naar de vraag. Aan welk helder licht hebben we dit in vredesnaam te danken? Op zoek naar het antwoord op die vraag ga ik zoeken in de besluitenlijst van de Tweede Kamer. Wat blijkt? In de hele parlementaire besluitenlijst komt het woord “gokken” niet voor. Nul keer. Gokken heet in het ambtelijk jargon een kansspel. Dat klinkt vriendelijker. De lobbyorganisatie van de gokbedrijven heette jarenlang de stichting Verantwoord Spelen. Ook verwarrend.

De wet waar het om draait (de wet Kansspelen op afstand) is ingediend door Fred Teeven, in kabinet Rutte II. Fred is inmiddels buschauffeur. De Tweede Kamer stemde er in de zomer van 2016 over. PvdA, GroenLinks, D66, VVD, PVV en (houd je vast) Van Vliet, Klein, de groep Kuzu/Öztürk, Houwers en de groep Bontes/Van Klaveren stemden voor. Drie jaar later stemde de Eerste Kamer. VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en PVV stemden voor. De senatoren stelden nog wel bezorgde vragen gesteld over de reclames. Minister Sander Dekker, die het dossier inmiddels had overgenomen, wuifde die twijfels weg. Onderzoek vanuit de branche had klip en klaar uitgewezen dat er geen verband bestond tussen reclames en het onverantwoord spelen van kansspelen. Sander is inmiddels werkzoekende.

In de snackbar juichten we in 1988 om een bananenkopbal in Gelsenkirchen. De maker van dat doelpunt raakte later verslaafd aan wijn en coke. Uitgerekend Wim Kieft zit nu in een spotje vóór gokken.

Een lang verhaal kort: het is een VVD-wet, maar van GroenLinks tot PVV leek het volksvertegenwoordigers wel een goed plan. En nu zitten we er maar mooi mee. Zo’n gokbedrijf is een omgekeerde Robin Hood. Ze stelen van de armen en worden er zelf rijk van. Met hun platte reclamefilmpjes richten ze zich niet op een exclusieve, welgestelde doelgroep. Deze reclamemakers willen de massa verleiden. Mensen die een paar tientjes extra goed kunnen gebruiken en zo in de fuik trappen.

In de Broeklandse snackbar juichten we in 1988 om een bananenkopbal in Gelsenkirchen. De maker van dat doelpunt, Wim Kieft, figureert inmiddels ook in zo’n reclame. Kieft, over wie Michel van Egmond een meesterlijk boek schreef. In dat boek is de spits openhartig over zijn strijd tegen zijn verslavingen aan wijn en coke. Uitgerekend die Kieft zit nu in een spotje vóór gokken. Net als de oud-politieagente die bekend werd door in het tv-programma Wie is de Mol de hele tijd om etherdiscipline te vragen. En de rechtsbuiten van Ajax die niet tegen zijn verlies kan.

Nog even doorbijten, want deze “rolmodellen” mogen na 30 juni niet meer in reclames voor “kansspelen” opdraven. De allerergste ellende wordt er inmiddels afgepolderd, na een stortvloed aan klachten.

Blijft over de vraag waarom politici op dit dossier beter hebben geluisterd naar lobbyisten dan naar hun gezond verstand. De kans dat hierop een bevredigend antwoord komt, noteert 1:76 bij Unibet. Jajajaja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *