Als Sallander in hart en nieren mocht ik op 14 oktober een zondagmiddag over Salland aan elkaar praten. De aanleiding was vrolijk: de cursus Leer mij Salland kennen bestond tien jaar. Dat is een lesprogramma voor nieuwkomers en autochtone Sallanders, gegeven door een groep leuke en fanatieke vrijwilligers. Tijdens de cursus loodsen zij je door vragen als: zeg, wat is dat Salland eigenlijk? Waar begint het en waar houdt het op? Hoe herken je een Sallander? En wat moet ik doen om er een beetje tussen te komen?

De aardige lui van de cursus wilden hun verjaardagsfeest opluisteren met een leuk festival. Dat werd een mooie middag in het Hoftheater te Raalte. Met bevlogen bijdragen van een duurzame boer uit Lettele, een moderne kloosterbewoner uit Abdij Sion, een geliefde Syrische vluchteling  tevens gewild kleermaker uit Olst, een theatermaker uit Zwolle, twee burgemeesters, montere ondernemers uit Raalte, Nieuw Heeten en Broekland en een nuchtere zonnepanelenmeneer uit Heeten. Ook Özcan Akyol uit Deventer kwam langs om te praten over identiteit en Eus was in vorm.

Ik was dagvoorzitter, dacht mee over interactieve werkvormen, verzon een kwis die De Slimste Sallander opleverde (ze kwam -zul je altijd zien- uit Twente), verzorgde de opening en deed de interviews op het podium. Al met al een heerlijke klus. Oh en de ontluikende emancipatie van Salland genereerde aardig wat publiciteit. Ook mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *