Een op de vijf Nederlanders krijgt vroeg of laat te maken met dementie. En die geheugenproblematiek komt in vele gedaanten. Een genezing bestaat niet. Wel kunnen de problemen worden afgeremd. En om dat te bereiken, is actief blijven een probaat middel.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen met beginnende dementie hebben de neiging om juist minder te ondernemen. Best logisch natuurlijk, als het dagelijks leven een uitdaging wordt. En niet zelden schamen mensen zich voor hun beperkingen. Nergens voor nodig, dit kan de besten overkomen.

Het is klinisch bewezen dat het bij beginnende dementie goed is om eropuit te gaan. Onder de mensen komen, spelletjes spelen, wandelen, fietsen, tuinieren, doe het zolang het lukt.

Het ministerie van VWS probeert dat te bevorderen en in de aanloop naar hun Regiotour Dementie maakte ik in opdracht van communicatiebureau Tappan twee portretjes. Van Wim en Jan, twee mannen die elk op op hun eigen manier actief blijven. En ze krijgen daarbij onmisbare hulp van hun zorgzame partners en twee gepassioneerde organisaties: het Odensehuis en DemenTalent.

De portretjes waren te zien in een online talkshow met Anita Witzier. Mooi vond ik dat Jan en Wim en hun mantelzorgers Jacqueline en Joan erg blij waren met hun portretten. Ook de professionals en zelfs de minister vonden het fijne filmpjes. Hopelijk inspireert het mensen met geheugenproblemen om eropuit te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *