Mijn dorp, door trotse inwoners voorzien van de bijnaam De Parel van Salland, is vernoemd naar een kleine berg. Vertel dat niet tegen een Zwitser of een Peruviaan. Die begint dan hard te lachen. De Luttenberg is een molshoop van de buitencategorie, 36 meter hoog. Een hoopje zand, vooruitgeschoven door een gletsjer in de laatste ijstijd.

In dat hoopje zand heeft de moderne mens allemaal bordjes gestoken. Naast een bijzondere boom staat dan een bordje waarop staat geschreven dat het een bijzondere boom is.

Deze ergernis begon bij mijn opmerkzame zwager. Tijdens een wandelrondje over ons bergje fotografeerde hij eens alle informatieborden. Na twee kilometer stond de teller op zestien bordjes. Daarna ging ik er ook op letten en inmiddels deel ik zijn misnoegen volledig. Dieptepunt is het bordje bij vijf zwerfkeien. Op dat bordjes staat dat het hier géén zwerfkeien betreft maar een speeltoestel. En dat je hier ‘tikkie takkie tenen kunt tikken’. Handig, voor kinderen zonder fantasie.

Nou deelt niet iedereen onze bordjesboosheid. En het moet worden gezegd: de grootste bordjesliefhebbers zijn de beste dorpsgenoten. Van die energieke types die geweldige dingen realiseren. Met als groot minpunt dat aan zo’n geweldig ding steevast een bordje komt te hangen. Een bordje waarop staat dat het zo’n geweldig ding is. Zodat bezoekers zich niet vergissen. Want voor je het weet, ga je een geweldig ding verwarren met een zwerfkei.

En zo verandert een promenade over ons bergje in een betuttelende bordjesgeseling op waterafstotend triplex. De sfeer wordt er ondertussen niet beter op, hier in de Parel van Salland. Baldadige jongelui breken nog wel eens zo’n bordje af. Ons kroost staat wijd en zijd bekend als rebels en vrijgevochten. Verontruste dorpelingen schrijven op hun beurt weer kribbige stukjes in het dorpsblad. Over de jeugd van tegenwoordig. En dat het zonde is van zo’n mooi bordje.

Mijn oplossing? Over twee weken steken we de brand in ons paasvuur. Een fijne traditie, we hopen allemaal op oostenwind, zodat ze in Holland gaan klagen. Van mij mogen die bordjes er wel bij, op die bult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *